FI / EN

S-Ryhmä panostaa noutoratkaisuihin

“Tavoitteena on, että ruoan verkkokauppa on mahdollisimman monen S-ryhmän asiakasomistajan tavoitettavissa joko kotiinkuljetuksella tai niin, että noutopiste on luontevasti arjen reittien varrella. Suurin osa asiakkaistamme suosii noutoa, ja pandemian hellittäessä noudon rooli vahvistuu varmasti entisestään.”

Jarkko Kyttänen S-Ryhmä

S-Ryhmä on rakentanut Suomen kattavimman noutoverkoston siksi, että se on hyvää, asiakkaita sitouttavaa palvelua. Kun asiakkaille tarjoaa heidän arkeensa sopivia vaihtoehtoja, he palaavat asiakkaiksi. Koronan myötä verkkokaupasta on tullut monelle asiakkaalle uusi normaali, joten parasta palvelua tarjoamalla on mahdollista voittaa erittäin lojaaleja asiakkaita.

58 prosenttia S-Ryhmän verkkokauppa-asiakkaista valitsi toimitustavaksi noudon, 42 prosenttia kotiinkuljetuksen.

Suurin osa verkkokaupan asiakkaista suosii noutoa, koska se sopii arkeen kotiinkuljetuksen odottamista paremmin. S-Ryhmä panostaa verkkokaupan kasvuun ja luottaa Core Factoryn noutoautomaatioon kylmäsäädeltyjen noutopisteiden ja palvelunoutojen mahdollistamisessa.

Kaupalle nouto on edullinen tapa verkosta tilattujen ostosten toimittamiseen, koska noudoissa asiakas hoitaa kuljetuslogistiikan itse. Tämän vuoksi palvelu voidaan tarjota huokuttelevan alhaisella hinnalla. Toimivan noutoratkaisun luominen vaatii usean osa-alueen saumatonta yhteistoimintaa.

Elintarviketurvallisuuden säilyminen, tehokas noudon organisointi ja asiakaskommunikaatio ovat välttämättömyyksiä. Noutopisteen toteutus on myös sovitettava kunkin kaupan tiloihin ja erityispiirteisiin. Kaikki tämä on mahdollista ZeeVending noutoautomaation avulla.

Ratkaisu laajenee tarpeen mukaan

Kun Olarin Prisma päätti rakentaa verkkokaupan noutopisteen, ensimmäinen ajatus oli, että automaattiset noutolokerikot olisivat riittäneet. Pian kävi kuitenkin ilmi, että kiinnostus noutoja kohtaan oli niin suurta, että lokerikkojen kapasiteettia kannatti laajentaa palvelunoutomahdollisuudella.

Asiakkaalle eroa ei ole. Hän tilaa verkkokaupasta ostokset noudettuna ja riippuen noutolokerikkojen kapasiteetista, kaupalla tehdään valinta laitetaanko ostokset lokeroon vai toimitetaanko ne palveluna. Näin kysyntähuippuja saadaan tasattua helposti.

Koska ZeeVending-ratkaisut ovat modulaarisia, tällainen laajentaminen on helppoa. Noutopistettä voi kokeilla ensin joko täysin automaattisena tai palvelupisteenä ja laajentaa kokemuksen kertyessä.

Mannerheimintiellä entisen ABC:n tiloihin sijoitettu lokerikko tuo Prisman valikoiman keskelle kaupunkia.

Palvelunoutopisteet

S-Ryhmän käytössä on erilaisia palvelunoutopisteitä. Sellainen voidaan toteuttaa mihin tahansa liikkeeseen, eikä se vaadi välttämättä lainkaan kiinteitä investointeja. Palvelunouto on mahdollista aloittaa pelkkään ZeeLive-pilvipalveluun tukeutuen.

Ruoan verkkokaupan keskiostos on noin 120€. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostokset noudetaan useimmiten autolla, joten noutopisteen suunnittelussa tulee huomioida myös asiakkaan logistiikka. Kaaren Prismassa päädyttiin rakentamaan drive-in palvelunoutopiste, joka mahdollistaa lyhyet läpimenoajat. Asiakkaat ajavat suoraan noutohalliin, johon asiakaspalvelijat toimittavat ostokset.

Kaupan näkökulmasta palvelunoutopisteen tärkein ratkaistava ongelma on toimiva tiedonkulku asiakkaan ja kaupan välillä. Kauppa tarvitsee tarkan tiedon asiakkaan saapumisesta paikalle. ZeeVending ratkaisee tätä ongelmaa kahdella tavalla.

  1. Pilvipalvelu mahdollistaa automaattisen tekstiviestin lähetyksen asiakkaalle. Tekstiviestin mukana toimitetaan linkki, jolla asiakas pystyy kertomaan saapumisensa arvioidun ajan helpolla käyttöliittymällä.

  2. Kaaren noutopisteen yhteyteen on myös sijoitettu ilmoittautumisnäppäimistö, jolla asiakas kertoo olevansa paikalla. Näppäimistö voidaan yhdistää myös ohjaamaan automaattiovia.

Mahdollisuus ketteriin liiketoimintakokeiluihin

ZeeVending pohjautuu joustaviin moduuleihin, joita on mahdollista yhdistellä luovalla tavalla. Automaattinoutojen ja palvelunoutojen yhdistelmistä voidaan tarvittaessa luoda vaikkapa väliaikainen kylmäsäädelty noutopiste jonkin tapahtuman yhteyteen. Tai liikutettavalla noutokontilla voidaan tasata kysynnän vaihtelua kesällä aktiivisimmissa kohteissa.

Core Factory on valikoitunut S-Ryhmän yhteistyökumppaniksi nimenomaan joustavuutensa ansiosta. Saman katon alla työskentelevä asiantuntijatiimi pystyy toteuttamaan liiketoiminnan laajentamiseen tähtääviä kokeiluita tarpeen mukaan.